מתח, לחץ, חרדה

כולנו שואפים לחיי הגשמה, לחיים טובים המביאים איתם הצלחה וסיפוק בכל המישורים. אך בפועל, רוב בני האדם חווים מתח על בסיס יום יומי. לכאורה, אנחנו הדור המפונק והמתקדם ביותר מאז היווצרותו של המין האנושי, אך דווקא הקדמה והמרוץ אחר משאבי הקיום היומיומיים מביאים איתם לסטרס כרוני.

במצב כזה, מערכות הגוף נחלשות וישנה עליה חדה בתחלואה העולמית במחלות האוטואימוניות. מחלה אוטואימונית היא מחלה שהגוף עצמו מייצר. הגוף מזהה בטעות רקמה מסויימת, תאים או איבר בגוף כפולש ומייצר “ארטילריה חיסונית” נגד אותו “פולש” והתוצאה היא התפתחות מחלה שעל פי הרפואה הקונבנציונלית הינה חשוכת מרפא הגורמת לדלקתיות ולהרס של איברים חיוניים בגוף עד כדי סכנת חיים ואף מוות.

עד כה התגלו מעל 100 סוגים שונים של מחלות אוטואימוניות וכ 10 אחוז מהאוכלוסיה העולמית לוקים בהן.

כיצד פועלת השיטה?

כדי לזכות בבריאות נפשית ובהפגת הסטרס פיתחתי מדיטציה היורדת לעומקו של התת מודע ומנקה אותו מעכבות רגשיות עמוקות. בסוף התקציר המתאר מהם סטרס וחרדה תוכלו ליהנות מהמדיטציה שתשטוף לכם את הלב מכל החסמים ותביא אתכם לצמיחה רגשית מהנה ופוריה.

כמטפלת רגשית ומאמנת אישית (קואוצ’רית) פגשתי בקליניקה שלי מטופלים רבים שחלו במחלות אוטואימוניות, שהרפואה לא נתנה להם שום סיכוי להחלים ובעזרת כלים פשוטים של מדיטציה ודמיון מודרך השוטפים את כל החסמים ובליווי רגשי העלימו את המחלה מחייהם. ועל כן, החלטתי לכתוב מדיטציה ייעודית להחלמה מלחץ וחרדה המוגשת באהבה בלשון נקבה וזכר המשחררת גלי אלפא ותטא החשובים כל כך ליצירת בריאות רגשית מיטבית. 

כעת, הבה נבין מהם הגורמים המעכבים הללו, לחץ וחרדה:

סטרס הינו מצב של מתח רגשי הנגרם ממצבים בהם האדם חש איום. סטרס כרוני יביא בסבירות גבוהה להתפרצות מחלה אוטואימונית, שכן, מעטפת ההגנה של הגוף נחלשת בשל העובדה שהגוף מרכז את משאבי האנרגיה שלו לצורך הישרדות.

הביטויים הפיזיולוגיים רגשיים לסטרס יכולים להיות: כאבי ראש, עייפות כרונית, התפתחות דיכאון, הזעה מוגברת, דפיקות לב מהירות, עליה בלחץ הדם ועקב כך סכנה לשבץ מוחי, הופעת אקנה על עור הפנים, כאב כרוני הנובע מעליה בהורמון הקורטיזול, הידבקות בוירוסים וחולי תכוף והפרעות במערכת העיכול (כמו שלשול, עצירות, נפיחות, גזים, כאבי בטן ואף חולי במחלות מעיים דלקתיות), שינויים בתיאבון היכולים לבוא לידי ביטוי באכילה מוגברת של מזונות מנחמים ובהשמנת יתר או לחילופין באיבוד תיאבון וירידה ניכרת במשקל.

הפרעות חרדה הן בעיות נפשיות הפוגעות במבוגרים ובילדים. חרדה היא תגובת חירום טבעית של הגוף לסכנה אך כשהחרדה יוצאת מכלל שליטה היא פוגעת בתפקוד היום־יומי, והדבר גורם להשלכות קשות על חיי המשפחה, על חיי החברה, על הקריירה ועל החופש ליהנות מהחיים.

לעיתים החרדה היא תגובה מוגזמת לסיטואציה אמיתית המתרחשת בחייו של האדם ולעיתים היא תוצר של מחשבת שווא מאיימת הגורמת להימנעות ממצבים שונים. החרדה עשויה להופיע באופן ספונטני, באמצע היום, מגירוי המזכיר איום מסוים וכשהחרדה מתרחשת באופן קבוע היא הופכת לתופעה מעיקה, קשה ומאיימת הפוגעת קשות באיכות החיים.

ישנם גורמים שונים להפרעות חרדה כמו גורמים פסיכולוגיים (כמו מבנה אישיות), אירועים שקרו במהלך החיים, סגנון חיים מתוח ואף גורמים פיזיולוגיים כמו תורשה ותהליכים כימיים במוח.

מאפייני החרדה יכולים לבוא לידי ביטוי בפן פיזיולוגי כמו דפיקות לב מואצות, יובש בפה, מתח שרירים, הזעה מוגברת, בחילה, שלשול או  מערכת עיכול לא שקטה, כפות ידיים קרות ולחות, קושי בנשימה, קושי בבליעה ונדודי שינה. הביטויים הפסיכולוגיים עשויים להיות שיתוק, עצבנות, תחושת ריקנות ואף שיגעון או אפילו מוות.

כמעט כל אדם יסבול מהפרעת חרדה כלשהי במהלך חייו  ו 5% ל 10% מהאוכלוסייה סובלים בכל רגע נתון מהפרעות חרדה בעוצמות שונות.

זהו נתון מעורר תדהמה לנוכח העובדה שמיליונים ברחבי העולם סובלים מחרדה מידי יום.

אבחון חרדה יעשה במהלך בדיקה קלינית על ידי גורם מקצועי כמו: פסיכיאטר, פסיכולוג או רופא משפחה.

ישנם מגוון טיפולים בחרדה שהוכחו כיעילים. הטיפולים נחלקים לטיפולים הניתנים בתרופות וטיפולים פסיכולוגיים – רגשיים.

 

ואלו הטיפולים הניתנים כיום:

טיפול תרופתי גישה זו אינה מתמקדת בסיבות הרגשיות שהביאו לחרדה אלא משערת כי נוצר חוסר איזון כלשהו ברמת הנוירוטרנסמיטורים (מוליכים עצביים) במוח – חוסר איזון שניתן לטפל בו באמצעות תרופות. כאשר ישנם מצבי חרדה חריפים הרופא ימליץ להיעזר בתרופות בשילוב טיפול פסיכולוגי.

חשוב להבין כי הטיפול התרופתי אינו מרפא את מקור הבעיה ולכן החרדה לרוב חוזרת לאחר שמפסיקים ליטול את התרופות. הטיפול הפסיכולוגי נועד להשפיע על הויסות הרגשי לטווח הארוך ולהשפיע על הנטיות, ההרגלים ועל דפוסי החשיבה והפרדיגמות, כדי למנוע את המשך קיומה של החרדה ומטפל בגורמים רגשיים לא מודעים שיש לעבדם בשיחות עם הפסיכולוג.

התקפי חרדה הם סימפטום ממוקד המאותת על בעיה פסיכולוגית עמוקה יותר, כך שאין טעם להסיר רק את הסימפטום מאחר שהבעיה האמיתית תישאר ורק תחליף צורה.

ניתן ללמד את הגוף ואת הנפש שיטות להרגעה ולהגברת השליטה העצמית שיפחיתו את החשש מפני התקף ובכך גם יפחיתו את ההסתברות להתרחשות התקף. הגישה הזאת נעזרת בטכניקות טיפול כמו הרפיה, דמיון מודרך, מדיטציה והיפנוזה.

 

סוגי חרדות:

אגורפוביה – פחד ממקומות פתוחים וציבוריים.

חרדה חברתית – חרדה בעת מצבים חברתיים כמו צורך בהצגה של האדם מול קהל של אנשים, יציאה לדייט,  השתתפות באירוע ובו אנשים רבים ועוד.

חרדה כלכלית – פחד קיצוני מפני מחסור כלכלי ועקב כך הימנעות מרכישה של דברים חיוניים תוך עיסוק מתמיד בהוצאות החודשיות.

חרדת נטישה – חרדה מניתוק קשר מאדם קרוב, גם אם הניתוק הוא זמני, בשל החשש להישאר לבד והתחושה המתפתחת במצב כזה היא תחושת נטישה. האדם חש נטוש, בודד ומכאן החרדה הגדולה.

הפרעת חרדה כוללת – כשהאדם שרוי בתקופה מייסרת של דאגה מוגזמת, חסרת שליטה תוך כדי ראיית החיים כמצב כאוטי המוביל למחשבות טורדניות, נדודי שינה, עייפות כרונית ודיכאון.

פוביה ספציפית – פחד מוגזם מפגיעה בעקבות היחשפות לתרחיש או אובייקט מסויים כמו: פחד גבהים, פחד מכלבים, פחד ממקומות סגורים, פחד מטיסות או משייט, פחד מבדיקות רפואיות, פחד מהיווצרותן של מחלות, פחד משהייה בטבע ועוד.

 

 

לסיכום:

תפקידה של החרדה הוא להיות קריאת השכמה לאדם כדי להימנע מאירועים העשויים לסכן אותו. החרדה מפעילה את כל המערכות האחראיות על יצירת דריכות החיונית להימלטות בשעת סכנה, דבר שסייע לאדם לשרוד בתנאי הטבע הקדמוניים בהם חי בתקופות הפרה היסטוריות, אך כיום, אותן סכנות כבר אינן מאיימות על האדם (כמו סכנה מפני טריפת בעלי חיים, צורך במציאת מחסה ומזון בתחרות בין המינים) אך יחד עם זאת, עם התפתחות הציביליזציה והסרת האיומים הקיומיים העיקריים על שלומו של האדם, לא חלה התפתחות קוגניטיבית שתביא להיחלשות עוצמת החרדה והיא מופיעה תדיר בחיי בני האדם גם בעידן המודרני וכאמור, יוצרת אתגרים רבים בתחום משאבי הנפש והרפואה.

איך בכל זאת מונעים או מתמודדים עם חולי שכבר נוצר?

שמי איילת יהונתן, לפני למעלה מעשור חליתי בקוליטיס כיבית, מחלה אוטואימונית סוערת וחשך עליי עולמי.

הרופאים בישרו לי כי אין דרך לרפא את המחלה שלי וכי התופעות הקשות של המחלה (דימומים קשים ביציאות, נשירת שיער מאסיבית, כאבי בטן עזים, עוויתות קשות בבטן התחתונה ועייפות כרונית) יהיו חלק בלתי נפרד ממציאות חיי. כבעלת תואר שני במדעים קראתי כל מחקר אפשרי וגיליתי שישנו ריפוי למחלות אוטואימוניות והריפוי, כמה פשוט, הוא רגשי.

כשהנפש מאוזנת ואנו חווים חיי רווחה רגשיים – אף מחלה לא תמשיך לקנן בנו.

שיטת הטיפול המובילה כיום בעולם לריפוי הנפש היא מדיטציה ודמיון מודרך
. מיליוני אנשים ברחבי העולם מבצעים מדיטציה וזוכים לבריאות טובה ואיתנה.

ואסיים בציטוט:

אם לא תפנה לעצמך זמן למנוחה, בשלב מסויים תיאלץ לפנות זמן למחלה

אז תפנו לעצמכם כמה דקות מתוקות ביום לפרגן לעצמכם מנוחה טובה ובריאה, מנוחה לגוף ולנפש במדיטציה המרגיעה שתצעיד אתכם לחיי שמחה, שלווה ובריאות.

מדיטציה להפגת הסטרס

קחו שאיפה עמוקה, עצמו את עיניכם הטובות ותנו לעצמכם הזדמנות לשחרר את הלחץ והחרדה מתוך מעמקי הנשמה בעזרת המדיטציה הבאה

לחץ, חרדה, סטרס

מדיטציה ללחץ וחרדה

רוצה להעיף את הלחץ והחרדה מהחיים שלך באמצעות הכלי הכי טוב, טבעי ועוצמתי שקיים?

מדיטציה טיפולית לשחרור והפגת הלחץ והחרדה היום יומי

₪10

/ לחודש

רוצים הוכחה מרופא? בבקשה...

סטרס (לחץ) הוא גורם התחלואה הדומיננטי ביותר כיום. הסטרס מוריד באופן ניכר את מערכת החיסון ובאופן זה קל למחלות לפרוץ את מעטפת ההגנה הטבעית של הגוף ולתקוף אותו.

ומה גורם למחלה להתפרץ? על פי ד”ר נאדר בוטו:

אין מחלה אחת שלא תלויה בנפש. לא קיים. אדם שבא אלי עם מחלת לב עבר משבר פרידה שלא עוּבּד כראוי. זה יכול להיות לפני שנתיים ויכול להיות לפני עשר שנים. כדי שתהיה מחלה אנחנו צריכים שני תנאים: הראשון זה הסטרס שנוצר בעקבות משבר. או אפילו סטרס יומיומי כרוני ללא משבר. השני זה מצב אנרגטי נמוך, כלומר כשמערכת ההגנה אינה מסוגלת להתמודד עם הגירויים הפנימיים או החיצוניים בצורה יעילה ואז מתחיל אפקט הדיסוננס להשפיע על הגוף. בן אדם שיש לו בעיה עם לחץ הדם, ואני נותן לו תרופה לאיזון, לא מחלים. הוא הופך לחולה כרוני. תלוי בתרופות האלה כל החיים. אני לא מרפא כלום. אין ריפוי. יש טיפול אבל אין ריפוי.

את/ה בטוח/ה?

לא תהיה לך גישה למדיטציות עד שתתחבר שוב.