פיברומיאלגיה, “דאבת שרירים”

מה אנחנו יודעים על המחלה הזאת?

הרפואה מכנה אותה לעיתים "מחלה" ולעיתים "תסמונת". ההגדרה פחות חשובה, מה שחשוב הוא להבין כי היא אמיתית. וכשאני אומרת שהיא באמת מחלה או תסמונת אמיתית זאת מפני ששנים רבות התייחסו אל הסובלות מפיברומיאלגיה כנשים שהן "מתלוננות סדרתיות" או שאף חשדו בהן שהן "מדמיינות" או "עצלניות", שכן, אין בדיקה שניתן לעשותה כדי לקבוע את אבחון המחלה.

תסמיני המחלה הם כאבים בכל מערכת השרירים, המפרקים והשלד ובמיוחד בצוואר ובגב, ברגליים ובידיים.

מאמר זה שופך אור על דרכי ההתמודדות עם המחלה ועצות חשובות שיטיבו את חייכם. כולי תקווה שעצות אלו אף יביאו אתכם לידי החלמה, אף על פי שברפואה הקונבנציונלית מקובל להאמין שאין ריפוי למחלה, בדיוק כפי שהרפואה לא נוטה לייחס ריפוי למחלות כרוניות אחרות כמו: קוליטיס כיבית, קרוהן, פסוריאזיס, סוכרת סוג 2 ועוד. כיום ידועות לרפואה מעל 100 מחלות אוטואימוניות שגורמות סבל גדול ללוקים בהן.


למחלות הכרוניות ישנו בסיס גנטי, אך לרוב הן לא תתפרצנה, אלא במקרים של סטרס מתמשך. לחץ נפשי לא מטופל מביא לפגיעה במערכת ההגנה של הגוף. כשמערכת ההגנה אינה מסוגלת להתמודד עם הגירויים הפנימיים או החיצוניים בצורה יעילה ואז מופיע אפקט הדיסוננס להשפיע על הגוף. במקרים כאלו מערכת החיסון מזהה בטעות רקמה מרקמות הגוף כפולש ומפתחת נגדה “ארטילריה חיסונית”. הגוף שולח את מנגנון ההגנה האדיר שלו לטפל ב “פולש” הגם שה “פולש” הוא איבר בגוף. לדוגמא: אני חליתי בקוליטיס כיבית. זוהי מחלה בה מערכת החיסון תוקפת את המעי הגס והתוצאה היא דלקת כרוניות במעי שמביאות לאיבוד דם רב, כאבים קשים וסבל מתמשך.

מדיטציה ודמיון מודרך במשך חצי שעה ביום יביאו לשינוי המיוחל

ומהי פיברומיאלגיה?

זוהי מחלה המתבטאת בכאבים כרוניים מפושטים בשרירים ובשלד ומאופיינת ברגישות מוגברת, הפרעת שינה חמורה וכתוצאה מכך עייפות במהלך כל שעות היום. בשל הכאבים וחוסר השינה, ישנה שכיחות גבוהה בשינויים במצב הרוח, כמו דיכאון, חרדה וכן פגיעה ביכולת הריכוז ובזיכרון.

תסמינים נוספים של המחלה:
כאבי ראש וסחרחורות, לעיתים תלונות שקשורות למערכת העיכול כמו כאבי בטן, תסמונת המעי הרגיז ותלונה שכיחה נוספת היא הצורך להטיל שתן פעמים רבות במהלך היום.
אין הקלה בכאבי השרירים בעת המנוחה והכאבים אפילו מחמירים בשעות הלילה והבוקר.
המחלה תוקפת בין 2-4 אחוזים מהאוכלוסייה, כ- 80% מהחולים הן נשים. על פי רוב המחלה מופיעה החל מגיל 50
אך ידוע גם על גילאים צעירים יותר, אף בגילאי הילדות.

על פי ההערכות, מחלת הפיברומיאלגיה מתפרצת על רקע נפשי בשילוב עם גורמים גנטיים וסביבתיים.

סימוכין לקשר בין מתח נפשי לפיברומיאלגיה ניתן למצוא במספר מחקרים מהם עולה כי המחלה עלולה להתפתח על רקע טראומה פיזית או נפשית או על רקע תסמונת פוסט טראומטית.

פוסט הטראומה יכולה לנבוע בין השאר ממקרים של חבלה, נפילה או לחץ מתמשך כתוצאה מהשתתפות באחד המחקרים נמצא כי בקרב ילדים שעברו התעללות, נמצאה נטייה גבוהה יותר לפתח פיברומיאלגיה בהגעתם לבגרות. במחקר אחר שנעשה בארה”ב ובוצע על 22 יוצאות הצבא האמריקאי שאובחנו כחולות, נמצא כי 91% מהן דיווחו על טראומה מינית בצבא ו-68% מהן דיווחו כי חוו הטרדה מינית.

כיצד המתח הנפשי גורם להתעוררות המחלה?

כפי הנראה, הפגיעה הטראומטית משפיעה על האופן בו המוח מגיב לכאב וללחץ ובאופן זה מתרחשים דפוסי העברת אותות כאב מוגברים המאפיינים את המחלה.

הפרעת שינה – גורם סיכון וסימפטום עיקרי של המחלה

במחקר נורווגי שפורסם בשנת 2011 נמצא כי נשים שדיווחו על הפרעות בשינה היו בסיכון גבוה של קרוב לפי 3 לפתח פיברומיאלגיה. על כן, לאיכות השינה ישנה השפעה ניכרת על הסיכוי למניעת המחלה.

מהם הטיפולים המומלצים לטיפול בפיברומיאלגיה?

על רקע ההבנה כי ישנו קשר בין גוף לנפש והמחלה מתפרצת עקב קושי רגשי לא מטופל, פותחו במהלך השנים מספר טיפולים נפשיים המיועדים להקל על החולים.

  • הטיפול השכיח הוא טיפול קוגניטיבי התנהגותי(CBT – Cognitive Behavioral Therapy), שהוכח כיעיל בשיפור תסמיני המחלה.

  • הטיפול קוגניטיבי-התנהגותי יכול לסייע לשנות דפוסי חשיבה שליליים ולהחליף אותם בדפוסי חשיבה חיוביים, ובכך לשנות את עיבוד הכאב במוח.
  • בשנים האחרונות עלה באופן מובהק כי טיפולים עם גישה הוליסטית לגוף ונפש, הכוללים שילוב של מדיטציה ודמיון מודרך וטיפול בתנועה, כגון יוגה, טאי-צ’י או צ’י-קונג נמצאו יעילים מאוד בטיפול במחלה. מחקרים אלו הראו כי הטיפולים מסייעים בצורה מובהקת בשיפור תסמיני פיברומיאלגיה, לרבות הפחתה בכאבים, שיפור באיכות השינה ושיפור התפקוד הפיזי והמנטלי של החולים.
 
 

כיצד מאבחנים פיברומיאלגיה?

לא קיימת בדיקת מעבדה ספציפית שבאמצעותה ניתן לאבחן את המחלה. גם בדיקות הדמיה ממוקדות לא תוכלנה לאבחן את המחלה. האבחנה של פיברומיאלגיה מבוססת על התלונות האופייניות ועל תגובת כאב בלחיצה על 11 נקודות לפחות מתוך 18 נקודות מוגדרות.

נתון מדהים הוא שהתסמונת אינה מאובחנת אצל 75 אחוז מהאנשים הסובלים ממנה בשל הקושי להבדיל בין פיברומיאלגיה לכאב כרוני הנובע מסיבות שונות.

בואו נשים זרקור על הטיפולים שהוכחו כיעילים מאוד להפחתת הסימפטומים של המחלה:

קשיבות (מיינדפולנס) הוכח ששיטת הטיפול הזאת שמבוססת על תרגול מדיטציה, מסייעת למטופלים להתמודד טוב יותר עם כאבים ומשפרת את איכות החיים של הסובלים מהמחלה. המדיטציה מאפשרת לחומרים המשקמים כמו אנדורפינים, סרטונין ודופמין להשתחרר אל מחזור הדם ולסייע בשיכוך עמוק ומשמעותי של הכאב, תוך כדי יצירת סוגסטיה המסייעת בריפוי תחושת הכאב, הסוגסטיה משפיעה על המחשבות וההתנהגות הגורמת לא אחת לסבל שמעבר לסבל הפיזי, שכן, עצם הציפייה של החולה לכאבים מייצרת אצלו את כאבי הגוף והנפש.

דמיון מודרך בתהליך המסע בדמיון מדמיינים המטופלים מציאות פנימית שאינה קשורה לעולם החיצוני ואגב כך, המטופל נהנה מיצירת שלווה ורוגע החיוניים כל כך לריפוי כאב ולטיפוח משאבי נפש יצירתיים וחזקים, המאפשרים שחרור עמוק מדפוסי ההתנהגות המזמנים את הסבל והאתגרים הרגשיים המאפיינים את המחלה.

בקליניקה שלי פגשתי נשים רבות שסבלו מכאב כרוני וכן אובחנו על ידי רופאן כסובלות מפיברומיאלגיה. כל כך התרגשתי לגלות כי בטיפולים הכוללים שיחות להעצמה אישית, מדיטציה ודמיון מודרך ותרגול נשימה מודעת הן הצליחו לשכך כאב ארוך שנים, ליהנות משינה טובה ורציפה וליהנות מחזרה לחיים טובים ופעילים. אין מאושרת ממני כשמטופלת מספרת לי בהתרגשות על הצלחותיה, כשהיא נהנית מאיכות חיים טובה, אני חשה סיפוק אדיר על התהליך שעברנו יחד.

הרפואה הקונבנציונלית אינה מעוררת תקווה לריפוי המחלה אך חשוב לדעת כי ניתן לחזור לחיים פעילים וטובים, להפחית באופן ניכר את הופעת הכאבים ואף להעלימם ולזמן לחיים שלווה ורוגע החיוניים כל כך לריפוי הגוף והנפש.

מדיטציה ודמיון מודרך במשך חצי שעה ביום יביאו לשינוי המיוחל, שהרי אין כמו ייסורי הגוף כדי לשבש את שגרת החיים. מניסיון בן מעל שלושה עשורים בתרגול מדיטציה באופן קבוע, אני מאמינה כי כל אחד יכול לתרגל מדיטציה וליהנות מחיי רווחה ואושר, חיים פוריים אותם אני פוגשת מידי יום בקליניקה שלי.

ולסיום, בוודאי תמצאו נחמה במילים שכתבה רחל סלע, מטופלת אהובה ויקרה שלי שהגיע אליי לטיפול במחלת הפיברומיאלגיה. כיום רחל חיה כמעט ללא כאב ולמדה להתגבר על החרדות שהיו מנת חלקה שנים רבות כמו גם על הדיכאון שאינו קיים עוד בחייה. וכך היא כתבה:

איילת יקרה, ברצוני להודות לך על טיפולך המסור והמקצועי לו זכיתי ממך בהפחתת כאבים עקב מחלת הפיברומיאלגיה ממנה אני סובלת שנים רבות. אני סובלת מכאבי שרירים וכיווצים בכל הגוף, קישיון בעמוד השדרה וכאב שאינו מרפה ולמרבה הצער, הקושי הגופני גרם גם בין היתר למצב רוח ירוד, חרדה ודיכאון. אני מודה לך על האמפטיות, מאור עינייך וחיוכך הנעים לאורך כל הטיפול שהשרה בי נועם ושלוות נפש. הגעתי לאיילת לפני מספר חודשים לאחר שניסיתי טיפולים רבים ברפואה משלימה וברפואה הקונבנציונלית. איילת קיבלה אותי בסבר פנים יפות ובעדינות, הקשיבה למכאוביי והבינה את הקשיים מהם אני סובלת. איילת הציעה לי סידרה של טיפולי מדיטציה ודמיון מודרך. עוד בטיפול הראשון כששכבתי על המיטה הנעימה בקליניקה של איילת, היתה לי תחושה שאני "נעלמת" ונמצאת במקום אחר. איילת גרמה לי להתרכז בנשימה עמוקה ולהשתחרר ממחשבות ורגשות שליליים. הצלילים שהדהדו בנועם לתוך גופי וקולה העדין והנעים של איילת, גרמו לי לנשום נשימות עמוקות ולהשתחרר בצורה חיונית מהכאבים. במהלך הטיפולים דמיינתי מציאות פנימית שאינה קשורה למציאות הכאבים שלי. כך הלכו ופחתו הכאבים. כיום, אני מרגישה שהפקתי הפחתה משמעותית בכאבים, הפחתה גדולה מכל משככי הכאבים שנטלתי קודם. התחלתי לפתח גישה חיובית יותר בנוגע למצבי ובסופו של דבר יצאתי עם כלים שאיילת נתנה לי ואמונה שאני יכולה להתגבר על כל זאת בזכות הטיפול המיקצועי של איילת שנמצאה בשבילי תוך רגישות נפלאה. לך איילת יקרה יש בהחלט על מה להתגאות. ישר כוח, תודה רבה!

את/ה בטוח/ה?

לא תהיה לך גישה למדיטציות עד שתתחבר שוב.